2009. július 14., kedd

A francia hercegnő és a partizán fehérrépa


A családomban a nagypapám kivételével mindenki utálja a fehérrépát. Kitúrjuk a húslevesből is és szégyen szemre, hacsak a papi nincs jelen a kukában végzi. Pedig nagyon egészséges! Tele van vitaminnal, étvágynövelő és vesetisztító hatású. Márpedig, mivel elkötelezett híve vagyok az egészséges étkezésnek eldöntöttem, hogy valahogy megszerettetem a fehérrépát a férjemmel és magammal is. Az interneten olvastam egyszer, hogy a tejszínben sült krumplit (Gratin Dauphinoise) egy francia udvari szakács találta ki az egyik hercegkisasszony számára, aki nem szerette a zöldségeket. A tejszínnel és finom fűszerekkel összesütött krumpli viszont elnyerte a tetszését. Ha pedig ez a csel bevált egy francia hercegkisasszonynál nálunk is beválhat. A fehérrépa partizán akció a következőképpen alakult hát:

2 duci fokhagyma gerezd
3 dl tejszín
1 dl tejföl
30 dkg fehérrépa
30 dkg krumpli
1 tojás
15 dkg parmezán
1 csokor friss petrezselyem
késhegynyi szerecsendió
só, bors


A fehérrépát és a krumplit megpucolom. A répát karikákra szeletelem a krumplit pedig kisebb méretű kockákra. A zöldségeket sós vízben majdnem puhára főzöm (sülés közben tovább fog puhulni, ezért nem kell készre főzni), majd leszűröm és hagyom alapossal lecsepegni.
Míg a zöldségek főnek összeállítom a tejszínes habarcsot. Tejszínt, tejfölt, sót, borsot, apróra vágott petrezselymet, szerecsendiót, átnyomott fokhagymát és a lereszelt parmezán felét összekeverem.
A lecsepegtetett zöldségeket egy tűzálló sütőformába deponálom át és nyakon öntöm a tejszínes keverékkel, végül a maradék sajtot is rászórom. Lefedem alufóliával, vagy ha van a sütőtálnak teteje azt helyezem rá. 200 fokos előmelegített sütőben bő háromnegyed órát sütöm lefedve, végül pedig, hogy a teteje szépen megpiruljon fedő nélkül is sütöm jó 15-20 percet.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése