2009. július 22., szerda

A rántás alkímiája




Mikor életemben először csináltam főzeléket, édesanyám telefonon keresztül segítette a folyamatot. A zöldség vízben való megfőzése remekül ment, de mikor a rántásra került a sor no akkor volt a gond. Mennyi rántást csináljak anyu? Azt látni kell. Mennyi liszthez mennyi olajat öntsek? Hát, hogy olyan rántás állagú legyen. Egyszóval, ha még nem csináltam rántást, akkor lutri az egész. A rántáskészítésbe bele kell jönni, nem lehet leírni a receptet. Én most erre mégis kísérletet teszek. Tudom, hogy egy igazi gasztro blogon, ilyesminek nem lenne helye, de hát ez nem egy gasztro blog én pedig nem vagyok csúcs szakács, csak tanuló, és úgy gondolom van még pár ember, aki kezdő rántás ügyben.... Szóval nekik itt a mankó egy borsófőzelék példáján keresztül :

Borsófőzelék

600 g mirelit vagy friss fejtett zöldborsó
3 csapott evőkanál liszt (csapott: a liszt ne képezzen kupacot a kanálon)
5 ek olaj
500 ml tej
200 ml víz
1 tk só
fél csokor apróra vágott petrezsejem

A borsót enyhén sós vízben puhára főzöm. Közben elkészítem a rántást. A majdani főzelékes lábosban összekeverem a lisztet és az olajat, majd a keveréknek alágyújtok (magas lángon). Folyamatos kevergetés mellett, megvárom, hogy elkezdjen habozva sülni (lásd a képen) a rántás és addig folytatom a kevergetést, amíg világos zsemle színű nem lesz a rántás, ekkor elzárom a gázt és kész is rántás. A borsót leszűröm, majd a rántásra borítom, akárcsak a tejet és a vizet, valmint a petrezsejmet és a sót. Alágyújtok a főzelék kezdeménynek és folyamatos kevergetés mellett megvárom, amíg rotyogn kezd a lábos tartalma és besűrűsödik a főzelék leve. A borsófőzelék ezzel kész is.

Megjegyzések: A nagymamám, azt mondta, soha ne kevergessem össze vissza a rántást, mert becsomósodik, ezért én mindig szigorúan csak jobbra keverem.
Van, hogy a rántás elkészülte után várok pár perct, hogy kissé lehüljön a lisztes kevercs és fél teáskanálnyi cemege piros paprikát keverek a rántásba, de ebben az esetben nem teszek petrezsejmet a főzelékbe. Egyébként ezt a paprikás rántást nevezik magyaros rántásnak.
A főzelék, ha nem fogyasztjuk el melegen, hanem eltesszük másnapra hajlamos arra, hogy besűrűsödjön, de ez nem vész, mert csak meg kell melegíteni és némi tejet kell, hozzá keverni, hogy felhígúljon a kellő mértékig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése