2011. szeptember 27., kedd

Harira


Kedves barátnőm marokkói esküvőjén ettem először, ezt gazdag ízű paradicsom alapú levest. Engem azonnal levett a lábamról, mert imádom a csicseriborsót, amiből jócskán akad a harirában. Ezt az ételt főként ünnepekkor készítik és a mi húslevesünkhöz hasonlóan, ahány ház annyi féle változat. Múlt évben hosszabban utazgattunk Marokkóban, és mivel éppen ramadán havát ülték volt bőven volt alkalmunk kóstolgatni a különféle variációkat. Ettünk kurkumával bőven megszórt sárgás színű harirát, enyhén csípős barnás színű hússal gazdagítottat, de a legfinomabbat a sivatag közepén kóstoltam egy piciny családi hotelben. Sajnos ennek a legfinomabb változatnak a receptjét nem sikerült megszereznem, de az alább olvasható sajátom sem utolsó.


1 doboz hámozott paradicsom konzerv (csak maguk a paradicsomok a levet leöntjük róla)

1 nagy fej saláta más néven fehér hagyma

10 dkg csicseriborsó (egy éjszakára beáztatva)

15 dkg bögre lencse ( egy éjszakára beáztatva)

1 nagy szál halványító zeller

2 ek. vaj

1 csokor petrezselyem

1 csokor koriander

4 tk. só

1 tk. gyömbér

2 tk. curry

½ tk. bors

2 ek. paradicsom sűrítmény

1/3 bögre liszt

Ízlés szerint cérnametélt

2 liter víz

10-15 dkg marhalábszár (opcionális)


Előveszünk egy méretes leveses lábost és beleszórjuk a következő hozzávalókat: a konzerv létől megszabadított hámozott paradicsomok összepürésítve, a hagyma apró kockára vágva, a zeller vékonyra felszeletelve, az előre beáztaott csicseri és lencse, a vaj, a fűszerek, valamint a koriander és a petrezsejem egyben és nem felaprítva, mivel a főzés végén kiszedjük őket, végezetül a 2 liternyi víz illetve a felkockázott hús, amennyiben a húsos verziót választjuk. A sok finom hozzávalót háromnegyed órát főzzük a forrást követően közepes lángon. Mikor a hozzávalók megpuhultak, jöhet a besűrítés és a „színesítés”. A leves szép piros színét a 2 púpozott evőkanál paradicsomkonzerv hozzáadásával fokozzuk, a selymes állagot pedig a némi vízzel kikevert liszt hozzáadásával érjük el. További 10 percig főzzük a levest, de az utolsó 5 percben ne felejtsük hozzáadni a cérnametéltet. És már kész is vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése