2009. november 1., vasárnap

Tökéletes tiramisu Rékának


Imádjuk Olaszországot. Még évekkel ezelőtt, egy baráti csapattal bejártuk a déli részeit idén pedig északon utazgattunk. Egyszerűen fantasztikus volt! Akárcsak a római nászutunk, vagy a még szüleimmel megjárt umbrillai "zarándoklat". A táj, a városok, az emberek az étek..... Csoda világ.

Az alábbi recept, az ebben a világban tett utazásaink eredménye. Tudniillik, bármerre is jártunk az olasz vidéken, tiramisu kóstolás nélkül nem tértünk haza. A többiek, csak élvezték az ízeket én viszont elemeztem és jegyzeteltem. Eltökéltem ugyanis, hogy hazahozom Réka barátnőmnek - a tiramisu nagy szerelmesének - az igazi olasz tiramisu titkát. Sajnos nem mondhatom, hogy a küldetést maradéktalanul véghezvittem, tudniillik akármivel is próbálkozom a Rómában evett - és általunk a világ legjobb tiramisujának kikiáltott - Gran Caffé tiramisut nem sikerül tökéletesen reprodukálni. Aki tehát nem elégszik meg az általam kikísérletezett recepttel, annak irány Róma, Piazza di Pietra 65 00186 Gran Caffé.

Tiramisu

tészta:
3 nagy tojás
110 g kristálycukor
75 g rétesliszt
40 g kukoricaliszt
10 g sütőpor

krém:
400 g mascarpone
4 tojás
4-6 evőkanál méz

plusz:
3 dl híg kávé
2- 3 evőkanál Marsala (szicíliai desszertbor) vagy minimum 3 puttonyos aszú
cukrozatlan kakaópor

A tészta elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat jó alaposan - habverős fejű robotgéppel -kikeverjük a cukorral. Ezt követően hozzáadjuk a liszteket és a sütőport, majd egynemű masszává keverjük a hozzávalókat. Egy nagy lapos tepsit - minden sütőhöz van egy alaptartozékként- kibélelünk margarinnal kikent sütőpapírral, majd beleöntjük a masszát. - Nem kell megijedni attól, hogy alig van tészta a tepsiben, mivel egy vékony tésztát készítünk.- Míg a tészta sül 25 perc, addig elkészítjük a krémet.

A krém elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját - robotgéppel - alaposan kikeverjük 4 evőkanál mézzel, majd hozzáadjuk a mascarponét és egyneművé keverjük a masszát. Következik a kóstolás, elég édes-e a krémünk. Nem egyforma ugyanis a mézek édessége! - Én például az utóbbi időben házi selyemfűmézet használok és az a sima bolti virágmézekhez képest sokkal lágyabb ízű és kevésbé édes is. - Ha nem elég édes a mixtúránk - vegyük figyelembe, azt is, hogy a tojás fehérje még csak ezután kerül a krémhez és azt is édesítenie kell a sárgájás-mascarponés kevercsnek - adjunk még hozzá mézet és alaposan keverjük el. Végezetül a robotgépet félretéve óvatosan keverjük bele a krémalapba a tojásfehérjét. Finom mozdulatokkal dolgozzunk -nyúljunk alá a krémnek és forgassuk bele a habot-. Kicsit hosszadalmas mire homogén masszát kapunk, de ha elég ügyesek vagyunk és nem törjük össze a fehérjét könnyű és lágy lesz a krém.

Összeállítás:
Amíg elkészült krém a hűtőben pihen a piskótalap pedig egy kiterített konyharuhára kiöntve a sütőpapírtól elválasztva hűl, híg kávét főzünk. Kb. 3 dl forró vízhez 1 teáskanál neszkávét szoktam tenni, majd mikor már iható hőmérsékletre hűlt a kávé belekeverem a bort.
Ha a tészta és a kávé is kihűlt, előveszek egy magas falú dobozt vagy jénait, amibe kb. a piskótalap fele egyszerre belefér. Félbevágom a piskótát és a boboz aljába teszem,alaposan megöntözöm a kávéval - mindenét járja át a piskótának a kávé, de azért ne tocsogjon - Következik a krém, melynek a felét egyenletesen eloszlatjuk a piskótán, majd megszórjuk kakaóporral. Ismét egy réteg piskóta következik - kávéval átitatva - annak a tetejére pedig a maradék krém kerül. Én apró étcsoki forgácsot szórok az egész tetejére, de sima kakaóport is szórhatunk rá. A lényeg, hogy a tiramisut lefedve a hűtőben pihentessük egy éjszakán át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése