2009. október 17., szombat

Visszatérés: marokkói hangulatú sütőtök krémleves


Nagyon-nagyon régen írtam bármit is ebbe a blogba, ennek az oka. hogy le kellett adnom a diplomamunkám és azzal voltam elfoglalva egész szeptemberben, nyáron pedig utazgattunk. Most viszont ősz van és beköszöntöttek a szürke nappalok és fagyos éjszakák. Az ember legszívesebben ki se mozdulna a jó meleg a lakásból az utcára. Ma is búbánatos idő volt gondoltam hát csinálok valami "napfényes" ételt. A sütőtök krémleves szép mély sárga színe nekem egyértelműen a napsütötte délutánokat juttatta eszembe, az íze pedig Marokkót, merthogy római kömény került a fazékba.

Marokkói hangulatú sütőtök krémleves

fél kiló tök
1 teáskanál olívaolaj
2 nagyobbacska gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
fél teáskanál római kömény
csipet szerecsendió
fél liter zöldségleves
ízlés szerint só és bors (én fél teáskanál sót és egy csipet borsot javasolnék kezdésnek)
2-3 evőkanál tejföl, vagy tejszín

A tököt miután kimagoztuk és nagyobb hasábokra szeltük (a héjas felével lefelé) egy tepsibe pakoljuk és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Akkor van kész, ha a villát könnyedén bele tudjuk szűrni a tökbe (kb. 45-60 perc). Míg a tök sül, addig elkészítjük a levesalapot. A hagymát apró kockákra szeljük, a fokhagymát összezúzzuk majd az olaj és némi víz segítségével puhára dinszteljük őket. ( Kis segítség abszolút kezdőknek: A dinsztelés célja, hogy a zöldség megpuhuljon, de az ízek benne maradjanak. Ezért az alapanyagokat az elején egy kis forró zsiradékban mindig megforgatjuk. Ez a külső rostokat összerántja, az ízeket bezárja. Majd lassú, egyenletes tűzön, fedő alatt párolunk, úgy, hogy egy kis folyadék víz, húsleves, stb.) Ha kész a dinsztelés, akkor jöhetnek a fűszerek. A hagymára szórjuk a római köményt, szerecsendiót, borsot, sót elkeverjük őket és elzárjuk alattuk a tüzet. A megsült tök szeletek következnek. A már puha tököket megszabadítjuk a héjuktól és a hagymás alapra dobáljuk őket. Az alapot ezután felöntünk a zöldséglével és forrás után még 20 percig takarék lángon rotyogtatjuk. A végén pedig jön a kedvenc részem. Elővesszük a botmixert és miután a leveshez kanalaztuk a tejfölt, vagy a tejszínt pépesítjük a lábos tartalmát. Kész is a levesünk.

Ha túl sűrűnek találjuk a levest, tejjel hígítsunk rajta, illetve a végén kik ki szája íze szerint sóval és borssal "állíthat" a leves ízén. Kísérőnek egyszerű fagyasztott leveles tésztából készült sajtos csíkokat lehet kínálni hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése