2009. július 26., vasárnap

Triumvirátus muffin avagy három csoki egy eset


Szüleim szomszédságában lakik, egy kedves, idős, özvegy néni. Mikor még otthon éltem és sütöttem valamit, mindig vittem át neki egy kis kóstolót. A kedvence az egyszerű vaníliás muffin volt, nem szerette ugyanis a túl ízes vagy nehéz dolgokat. Most már nem lakom otthon, és ha sütök nem tudok kóstolót vinni a szomszédba. Eldöntöttem viszont, hogy mivel a néni egyedül él és nincsenek gyerekei, gyakran meglátogatom majd. A következő látogatás lassan esedékes és ezúttal nem a szokványos vaníliás muffin, vagy virágot akarom vinni, hanem valami újat. Ez a valami új, a héten kikísérletezett vaníliás muffin csokis átlényegülése lesz. Három féle csoki van benne, a családi teszt közönségnek nagyon ízlett, ugyanakkor nem nyomja agyon a gyomrot, így időseknek is bátran lehet kóstolót vinni belőle.

Triumvirátus muffin

160 g puha vaj
70 g étcsoki
160 g cukor
fél teáskanál vanília aroma
2 tojás
160 g liszt
1 púpos teáskanál sütőpor
4 evőkanál tej
70 g tejcsoki
70 g fehér csoki

Az ét csokit gőz fölött megolvasztjuk. Ezt úgy kell véghez vinni, hogy egy edényt megtöltünk vízzel, keresünk egy másik edényt, ami pontosan ráilleszthető a vizes tetejére, abba beletördeljük a csokit, majd az edénytoronynak alágyújtunk. A víz elkezd forrni, a a gőz a csokis edény aljára csapódik és abban ennek következtében szépen megolvad a csoki. (Ha csak szimplán a gázra tennénk a csokit egy edényben és alágyújtanánk, égett csokit kapnánk és nem olvadtat. Saját tapasztalat.) Miközben a csoki olvadozik kikeverjük a vajat a cukorral és a vanília aromával, majd jöhet hozzá az olvad csoki és ha azzzla is jól kikevertük a tojások. A nedves hozzávalókhoz, végül hozzákeverjük a szárazakat is, vagyis a lisztet és a sütőport. Végezetül a tejjel hozzáadásával és alapos elkeverésével lazítjuk fel a tésztát. A elektromos keverőre, ezután már nem lesz szükség. A nagyobb kockákra vágott fehér és tej csokit már fakanállal keverem a masszához, mivel az elektromos keverő túlzottan összetörné azokat. Utolsó lépésként a kapszlikkal kibélelt muffin sütő formába kanalazom a tésztát és 200 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt kisütöm a magyarul csak puffancsnak nevezett sütiket. Ha valaki nagyon extrázni akarja, a sütés előtt szeletelt mandulát szórhat a halmok tetejére.

3 megjegyzés:

  1. Megcsináltam a muffinodat és isteni lett. (annak ellenére, hogy sikerült egy kicsit odaégetnem a tetejét ááááá)

    (nagyon jók a képek az ételekről, Te csinálod? /mármint a fotókat/)

    Köszönöm a receptet, szerintem majd a többit is kipróbálom.

    Petra

    VálaszTörlés
  2. Szia Petra!

    Örülök, hogy ízlett a muffin. Sok sikert a további főzőcskézéshez!

    A fotókat én csinálom. Egy viharvert, mezei digitális géppel. Szóval el se tudom hinni, hogy tetszenek. :)

    VálaszTörlés
  3. Pedig nagyon profinak tűnnek :)
    Ügyes vagy :)

    VálaszTörlés