Szüleim szomszédságában lakik, egy kedves, idős, özvegy néni. Mikor még otthon éltem és sütöttem valamit, mindig vittem át neki egy kis kóstolót. A kedvence az egyszerű vaníliás muffin volt, nem szerette ugyanis a túl ízes vagy nehéz dolgokat. Most már nem lakom otthon, és ha sütök nem tudok kóstolót vinni a szomszédba. Eldöntöttem viszont, hogy mivel a néni egyedül él és nincsenek gyerekei, gyakran meglátogatom majd. A következő látogatás lassan esedékes és ezúttal nem a szokványos vaníliás muffin, vagy virágot akarom vinni, hanem valami újat. Ez a valami új, a héten kikísérletezett vaníliás muffin csokis átlényegülése lesz. Három féle csoki van benne, a családi teszt közönségnek nagyon ízlett, ugyanakkor nem nyomja agyon a gyomrot, így időseknek is bátran lehet kóstolót vinni belőle.
Triumvirátus muffin
160 g puha vaj
70 g étcsoki
160 g cukor
fél teáskanál vanília aroma
2 tojás
160 g liszt
1 púpos teáskanál sütőpor
4 evőkanál tej
70 g tejcsoki
70 g fehér csoki
Az ét csokit gőz fölött megolvasztjuk. Ezt úgy kell véghez vinni, hogy egy edényt megtöltünk vízzel, keresünk egy másik edényt, ami pontosan ráilleszthető a vizes tetejére, abba beletördeljük a csokit, majd az edénytoronynak alágyújtunk. A víz elkezd forrni, a a gőz a csokis edény aljára csapódik és abban ennek következtében szépen megolvad a csoki. (Ha csak szimplán a gázra tennénk a csokit egy edényben és alágyújtanánk, égett csokit kapnánk és nem olvadtat. Saját tapasztalat.) Miközben a csoki olvadozik kikeverjük a vajat a cukorral és a vanília aromával, majd jöhet hozzá az olvad csoki és ha azzzla is jól kikevertük a tojások. A nedves hozzávalókhoz, végül hozzákeverjük a szárazakat is, vagyis a lisztet és a sütőport. Végezetül a tejjel hozzáadásával és alapos elkeverésével lazítjuk fel a tésztát. A elektromos keverőre, ezután már nem lesz szükség. A nagyobb kockákra vágott fehér és tej csokit már fakanállal keverem a masszához, mivel az elektromos keverő túlzottan összetörné azokat. Utolsó lépésként a kapszlikkal kibélelt muffin sütő formába kanalazom a tésztát és 200 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt kisütöm a magyarul csak puffancsnak nevezett sütiket. Ha valaki nagyon extrázni akarja, a sütés előtt szeletelt mandulát szórhat a halmok tetejére.
Megcsináltam a muffinodat és isteni lett. (annak ellenére, hogy sikerült egy kicsit odaégetnem a tetejét ááááá)
VálaszTörlés(nagyon jók a képek az ételekről, Te csinálod? /mármint a fotókat/)
Köszönöm a receptet, szerintem majd a többit is kipróbálom.
Petra
Szia Petra!
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett a muffin. Sok sikert a további főzőcskézéshez!
A fotókat én csinálom. Egy viharvert, mezei digitális géppel. Szóval el se tudom hinni, hogy tetszenek. :)
Pedig nagyon profinak tűnnek :)
VálaszTörlésÜgyes vagy :)